KaSiH TeRcIpTa

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 30, 2014

Makan Busat..ko hade?? :)

Assalam..
Burr,,,huhuhu..Alhamdulillah..makan tengah hari ni fully sponsored by Orang Kaya Koh Pee Leong..hehehe..our Project Manager @ Saujana..hehehe..Berjaya pow sbb tahu dia dapat cheque refund..hahahah..syiok2..so tentative is :

Location :Sri Melaka, TTDI
                No. 24, Ground Floor, Jln Tun Mohd Fuad,
                Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur,
                Wilayah Persekutuan,
                Tel: 03-7722 3801 ...

Time  : 1.00 pm

Menu : As below

Sotong masak Kam Heong

Butter Prawn n Khailan Goreng Belacan


Kerabu Mangga

Khailan Goreng Belacan

Ikan siakap asam pedas...thumbs up!!!

All the foods..ni dah tak sabar nak terkam nih!



Alhamdulillah...bkn sokmo org nak belanje..iye dop???hehehe thanks boss for the lunch..mudah-mudahan dimurahkan rezeki lagi..huhuhu..jemput ye semua jamu mata..
 
Makanan kat Sri Melaka ni mmg superb sedap...harga so far tak pernah bayar sendiri laa..mmg klu ader contractor or sesape nak belanje kitaorg akan suggest kat sini..tempat selesa n ok laa..tapi satu masalah is parking problem..mmg congested...so kene jalan sikit laa.. biase parking dekat Maybank, so that kene jalan sikit..tp tak jauh pon.. klu panas sempatlaa ketiak korang basah...
 
Nah tgklaa muke2 seronok dapat makan free..hehehe..
 


 


So klu ader celebration ke  ape ke..then korang dekat ngan area TTDI ni, this place is really suggested ye.. get to go..

p/s : kantoi ngan IT tgh update blog..hahahaha..jgn marah eddy..:)


Friday, September 19, 2014

Wake Up..wake up..!!!!

Assalam..lama tol tak menulis..almost 2 years kot kan??haishh.. skrang anak dh 3.Amani pon dh 2 tahun.Iman dah nak masuk 5 tahun depan..terasa tua akak..hehehehe
 
Since GST next year akak bz bangatt!!! kat opis pon bz ngan GST implement..dok keluar masuk meeting..hadoi..migrate system bagai..letey akak..Ngan akaun nak disettlekan..Alhamdulillah skrang dh nak masuk tahun ke 5 bersama Glomac..Yeay...Dah lama rupanye aku serve kat sini..Rase baru semalam masuk keje,,hehehe..
 
Glomac skunk dah pindah Damansara..hadeiii...sejak pindah Damansara ni makin kelam kehidupan akak hari2 dik..Bangun pagi kol 6, mandi, solat, bersiap kol 6.50 mesti dah ready masuk barang dalam kereta...Angkat Mukmin then gerak g opis. At least 7.10 ko mesti keluar dari Saujana Utama. Klu tak masak laa...nak tempuh jem dari puncak perdana, staright dampai tol damansara. tulaa aku hadap hari2..pejam celik dah 2thn+++ jugak laa bende yang aku hadap ni.
 
Skrang aku dah ader partner g keje. Monee. Jiran umah da opis. save sikit du8 minyak n du8 tol.. ni GST ni..tak sure laa tol terlibat ke tak..harap2 tak laa..masak kot..sebulan tol 120.00..klu ader GST jadilaa almost 130.00 per month..minyak lagi..Nangis!!!! :(
 
Kehidupan skrang agak tak bape stabil lagi..sbb baru ader baby, additional sorang lagi tanggungjawab n amanah dari Allah...so tgh try to adapt with this new environment. Anak2 dara akak ayahnye hantar ke nursery n amik..so akak tak lew terkejar2 nak mengambik..yelaa now a day, all is about money..huhuhu..klu lambat amik OT..so nak menjimatkan pembayaran OT, Ayahnye laa ambik..sbb opisnye dekat sikit compare to akak ni..jauh nun kat damansara..huhuhu..dari segi kewangan pon nak kene slow down membeli belah..gaji tak naik, cost naik bhai..huhuhu..nursery for 3 children dah almost 1k..nak cari bibik..please....ader tak org yang ok??akak ni ader masalah percaya kat org..tp dh tak larat laa..klu 1k tu akak amik bibik at least umah akak bersih dik...ni umah balik berkapor!!!nak mnegemas, lipat kain, masak...last2 ape pon tak buat..dh penat..susukan mukmin..terus terlentang tido..huhuhu..mane dan nak buat semua..tunggu weekends..bile hade tetamu..terus terbengkalai tambah lagi seminggu..ko bayangkan umah akak ngan kain tak berlipat, lantai berlemuih..adoi...mmg nak sgt carik bibik..klu ader yang ok, tolong laa roger akak ni..bole laa akak buat kire2..ngeee..


inilah Amani, si naughty..umur dah 2 years plus but still have 5 gigi only..kesian anak umi..:)


On the way nak g beraya ke Sepang :)


Nama saya Iman Muhammad Mukmin..Umur saya 3 bulan..:)

baik kejap je ni dalam kete..pas tu beberantakkan...hadoiii..

Double stroller yang ku pikirkan membantu..tapi hampehh!!!

Nilaa activity kitaorg anak beranak bile weekends..lepak club house Saujana Utama.. Mandi Kolam..:)




Ok dah layan gambar, tu semua kire lastest picture yang elok sket laa..hahaha..Ni akak nak update pasal kengkawan miong kat opis ye...Alhamdulillah, aku dapat opismate yang cukup best tuk bg semangat aku meredah jem hari2..tu yang tak sedar dah 2 thn mengadap jem yang superb dasyat..huhuhu..

Baru2 ni kitaorg buat event hari raya department..so tetamu adalah department2 lain kat Glomac ni...sgt2 heaven..:) kitorg tak masak sendiri or potluck pon..kutip du8 sorang dalam rm70 so kite proceed..mmg superb laa..
thanks to all team especially anak komander mohammad, Puan Haslinda bg merealisasikan..hehehe
ok kite layan gambar sepanjang event ye...


Inilaa budak miong department saya...azmirul, linda n syukri
Bergambor before tetamu dating...



The girls of level 3 :)


The best Chinese men in Glomac (for me laa) hehehe


Guys


project department..tetibe terselih HR..eh???


sampai daun pon nak di makan Nye..sian...heheheh


with our beloved Tan Sri...the owmer of GLOMAC BERHAD, Tan Sri Mohamad Mansor Bin Fateh Din


My best team..Finance Group A


The Best selfie ever...hahaha..really love this picture..:)

Klaa stakat ni buat penulisan kali ni..ikutkan byk nak share..tp cam tak der mase nak menulis..ni pon aku curik2 mase gak..hehehe..okies..happy weekend..:)bye...


Saturday, February 2, 2013

Hari yg murung...:(

Assalam all...
Ari ni hari plg worst dlm idop aku wat stakat ni..putus ngan abg m dulo pon tak seteruk ni..
Tak boley tido mak dibuatnya..huhuhu..ari ni 1.2.2013 hari wilayah, then aku cuti..pepagi dh bgn dgn penuh gigih n semangat nk g pesta buku kat pwtc..dh settle bank in du8 kat tbg haji, aku pon gerak laa g kl...tp dlm2 keseronokan beli buku, aku yerlupa tutup bag aku lps jwb phone..alangkah sedeynye rase hati bile samsung tab aku diambil org! Oh..inilah kali prtama aku hilang barang yg agak mahal..sedey gile kot..sgt2 smpi till now aku masih lom tido..cmno tu? Huhuhu..so the moral of story tonite, pls to all of u..jgn laa pki beg sling, bile korang g tmpt public yg ramai prg..serius sgt terror pick pocket tu sebat barang korang..korang akan sedar bile bende alah tu dh ilang...haru2...tak perlaa dh rezeki doa..mungkin dia ader anak kecik yg nk mkn ke..mne kite tau..aku cube menganggap yg aku bersedekah je..tp hati ni pyh benor nk redho..cmno? Insyaallah. Mungkin esok lebih baik..amin2 ya rabbal a'lamin..aku dh ampunkan dosa pencuri tu..semoga Allah swt bg dia hidayah n insaf..amin..k mak mau tido sudah..nite..:)



Sunday, June 10, 2012

confinement tyme..:-)

assalam olls...
hahahaha dh beranak 10 hari br nk start pantangkan?actually aku ni bkn laa org pantang sgt..(sorry 4 those yg rase ketidakwajaran aku) but aku mmg gini dr anak 1st lagi...oklaa just story mory ape yg aku buat eyh..bgn pagi kol 7.30,mandi, letak ubat luka..sapu minyak panas satu badan...urut skit2 by my mum, bertungku,then pakai premium beautiful full set...pastu makan pagi,tgk laa aper yg mak masak..selalunye mmg lauk org pantang laa..ikan kembung bakar ke,singgang ke,sayur sawi masak air..tu mmg fav laa..kadang2 sup ayam pon mak msk gak..cm semlm mkn ayam panggang sos tiram..sedap...:)pastu mkn vitamin yg doc bg...frankly speaking,aku x beli aper2set bersalin pon..sbb mase beranak ke iman, aku bukak satu botol herb dr set bersalin tu terus pening..alergi tol bau herbs ni..aku try gak pakai pilis, last2 mata aku bengkak sbb bile kering berabuk,masuk dlm mata.dgn berpasir2 atas tilam..urm..mmg aku x sesuai gitu...param pon aku try lumur, tp sme cm pilis...tak boleh blaa..bau dia lekat...l ast nye,satu set tu aku bg kat opismate aku...sorry laa sbb aku mmg sgt jujur..MIL aku org jawa,so pantangnya bole tahan..smpi nasik pon sekali amik je ye..tak ley tambah..aku tak nmpk mane rasionalnye melakukan itu..klu dpikir logik same jer klu ko amik nasik selambak rak dlm pinggan pastu tak abis,membazir siot...huhuhu..mungkin gak sbb aku anak misi,mak aku pon mmg tak pantang..cume dia bertungku,suh kepit kaki 1st 2weeks..tak ley gelak beria2(ke2-2 perlakuan ini sgt mencabar kewibawaan aku)hahahaha...pasal mkn,mak aku no hal..klu bdn ko tahan, mkn je..air batu mmg tak amik..sbb bise bdn klu minum...mcm aku kcg dal,kobis,terung,seafood mmg tak makan laaa...lain urmm aku mkn..even pulut kuning pon aku sebat je..org ckp nanti anak kembung,tp alhamdulillah, anak2 aku x pernah kembung smpi dh besar ni..amani pon buat setakat ok..aku pakai minyak baby amway..mmg superb bgs..ngan aku2 n hubs pakai minyak..ader jugak org ckp, skunk mmg tak rase, nanti dh tua br rase, urmm aku tgk mak aku alhamdulillah..sihat jer..umur 53 still bole main bola tampar...cmne tu??tp mak aku ckp, klu ko percaya pd sesuatu jd cmtu,so dia akan cmtu laa...so disbbkan aku anak mak,aku amik yg positive...sume tu ngan izin Allah..klu kite fikir kite mkn tu memudaratkan kite,so tak yah laa makan..klu kite pikir yg mkn tu tuk beri kite tenaga,kesihatan yg pntg halal, insyaallah, sihat :-)
then pas mkn pagi aku rehat, tgk tv ke, bc paper..lyn fb..buat laa aper2 yg patut...bg bby susu tetek 2jam sekali...aper lagi, tu je kot..mlm, mandi, letak ubat luka, letak minyak ,pki socks,then tgk tv tido....huhuhuhu..amaninyer habit,siang dia akan tido...sbb dia jaundice bby, so dia suke tido, maghrib dia bgn, kelip2mata, then tido balik...kol 12 mlm bgn sampi laa kol 1.30 cm tu...terkebil2..sepanjang 10 hari ni alhamdulillah, amani hisap susu ngan baik...nipple tak der laa luke mcm iman dulu..then dia senang bgn tuk minum susu..iman dulu sgt susah, smpi skunk pon susah..mkn memilih..susu pon kadang nk kadang tak moo..bdn kurus je..urmm..
skunk berat badan aku dh tinggal 43kg..aku tak tahu nape aku kurus gile...padahal mase be4 preggy berat aku 53kg..smpi tak muat laa pb aku..last aku timbang nk bersalin ari tu berat aku 52.5kg..then skunk dh turun smpi 43kg..ms aku br 1st day bersalin pen ckp nape aku terus kurus?huhuhu..ntah aku tgk cermin muke aku mcm tak siap je..perut mmg flat terus..menggelebey pon tak der..nape ntah..skunk pon mkn cm biase je, still cm tu gak brt..pakai pb ni pon dh boleh sarung je seluar dia..tak gulung2 susah2nk pakai..sarung mcm seluar tight je..nk kata sttess tak pon..ntah laa...tp bgs gak lurus..hahaha..tak yah sesusah hati..hehehe..:)
k laa dh tak pe nk cer..nanti ader cer aku cer..huhuhu..daa:)

Saturday, June 9, 2012

Pic during hospitalization :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Berkampung di Hospital

Salam olls..last chapter aku cite pasal delivered my second babykan?..so today aku nak cite kisah aku n baby yg still smpi ari ni dok spital lg..

Day 2 (2.6.2012) :
Aku tgk baby cm kuning sgt..pastu aku kasitau doc baby yg dtg buat round. Dia amik baby,n buat tsb test for jaundice. Ptg result kuar, aku bole balikn but bby kene masuk ,NICU. Aku tanye bp bacaan tsb baby,dia ckp 405!!! Terkejut aku bile dia bgtau cmtu..tak lama pastu,pakar NICU dtg jumpe aku,bawak beberapa surat. Dia tanye beberapa soalan laa kat aku,pasal darah..anak aku darah A+ n aku darah O+..so mmg membw kepada factor jaundice.tp dia cm musykil sbb hari ke2 jaundice anak aku leh jadi smpi 400++..then aku bgtau yg pen darah AB. Dia tanye ader tak adik beradik aku yg ader masalah darah. Aku ckp spjg aku tahu tak der laa...talesemia?siblings aku tak der..tp aku ader cuz yg talesimia..anak adik abah aku..so dia tanye bapak aku ader?so far tak der laa kot...may b dia pembawa je laa..so dh abis investigation,dia buat conclusion yg aku ngan anak aku tak match darah..sbb tu anak aku jaundice teruk..(Same goes with iman dulu,jaundice for 2 month a half)..so dia cerita laa treatment yg akan dia buat...tuk ari ni,dia akan pasang 4 lampu...tgk result besok bp, if tak der movement,dia akan buat process tukar darah..aku tanye nape tak buat terus?then dia bgtau byk complication if buat tukar darah..salah satu nye yg paling gerun is MAUT...sbb kite struggle ngan darah org lain n belom tentu lagi match ngan kite...luluh hati aku dgr doc bgtau cm tu..Allah jelaa yg tahu ape aku rase..so aku sign jelaa sume surat yg doc tu bg..Antaranya persetujuaan tukar darah. Petang tu aku balik umah without baby coz bby fully on phototheraphy n susu formula doc akan bg dulu...

Day 3 (3.6.2012) :
Aku dpt call dr hosp dalam kol 10 cm tu..suh dtg room in ngan bby kat ward 6D..result TSB dia turun dr 405 ke 210..bykkan??syukur sgt2 sbb turun byk..then aku g hosp dlm kol 11 n stay with her...stail budak jaundice,tak moo bgn minum..tido je sepanjang hari..aku try bg BF directly..tp dia tak isap..puas aku pujuk..dia macam lupe cr nak grab nipple tu..padahal 1st day lahir dulu dah pandai isap...so aku decide tuk pam n feeding pakai stringe...petang tu diorg amik lagi TSB bby..n result turun lagi jadi 176...aku ingat dh bole balik sbb under photo level..tp tak ley lagi..sbb doc takut dianye jaundice naik mendadak n result kum test tak kuar lg..so aku menginap laa satu mlm kat situ...mlm bby tak moo dok bawah lampu..sik nangis je...tak benti2 nangis...so aku pon amik dia n letak kat dada..lampu tu aku tarik dekat ngan aku...smpi laa pagi..

Day 4 (4.6.2012) :
Pagi tu nurse amik darah bby..sekali result dia naik sket...jd 200 cm tu...then doc kata still under photo level..tp kite repeat petang ni..klu menaik,I tak ley discharged dia,doc bgtau cmtu laa...ptg tu result kuar naik lagi 235...aku dh stress dh..air mata mula meleleh...pen tak dtg lagi..ari tu dia keje..aku call mak,dia suh aku sabar..tak pe laa bg bby betol2 ok br balik...aku plak ngan sakit bontotnya,pedih lagi kat bwh tu,haish Allah je laa yg tahu..hebat sgt dah aku rase ujian Allah bg ni..mmg tak sanggup rase nk hadapi..mlm pen dtg suh aku sabar..aku plak baru dpt buang air besar..pastu rase pedih n sakit yaa amat..tak tahu laa nak cite...

Day 5(5.6.2012) :
Pagi doc datang,bgtau aku dh boleh discharged..result pagi menurun jadi 208.so aku bole balik...tp doc suh monitor sbb anak aku akan ader masalah prolong jaundice n dia boleh naik balik bebile je...lepas discharged aku terus balik ke ktn..tp pg tu aku dpt berita yg tak best lak..iman kene chicken pox...melepuh2 dlam mulut dia..sian sgt..tak ley makan..air liur meleleh2..mmg sian laa..aku dh pening..cmne nak balik ni?takkan nak tinggal iman..sian dia..last2 aku decide tuk gerak 2 kete..bawak kancil aku sekali..aku balik nak kancil n pen bawak kete dia...sampai kat ktn,aku bwk bby masuk dlm bilik terus...iman n pen sampai lambat sikit..sampai je iman aku terus peluk dia..nangis sikit..rindu sgt2..aku tak jumpe dia seminggu...dh tu dia tak ley tgk adik dia..aku ader tye doc,dia ckp sgt bhy klu bby br lahir dekat ngan org chicken pox or demam or ape2 laa sakit berjangkit..sbb anti bodi bby sgt low,klu dia kene jangkitan,dia akan jd lagi teruk...mlm tu aku tido ngan bby je..iman still tak tgk adik dia...

Day 6 (6.6.2012) :
Pagi2 iman dh masuk bilik..may b dia perasan yg umi dia ader kat situ..then dia nmpk bby..aku dh debar dah..doa byk2 spy tak ape2..yelaa semuanya kene dgn keizinan Allah, baru leh jadi..penyakit pon cmtu...Maha Kuasa yang bg sbg ujian..nak uji sejauh mana hamba dia sbr...iman ckp 'bby'..dia nak pegang..then aku suh dia pakai hand sanitiser..mak aku bawak balik dr hosp..then dia nak tepuk2 bby..aku ckp slow2 ye..iman dh kecik ati..ingat aku marah..sian iman..dia kecik lagi..tak paham...dlm kol 9pg cm tu aku tgk bby makin kuning..mata dia kuning..kaki dia pon start kuning..aku ckp ngan mak,mak tgk..mak ckp petang t kite g..mak mertua aku ader follow pen..aku ni ntah laa...hangin je...MIL aku dok ckp yg tak der kuning..tak der kuning..padahal obiusly anak aku tu kuning..smpi hangin laa aku..dia leh ckp tak der ape tu..tak yah bawak..mandi ngan daun inai je..ha'ah..bijak laa sgt idea tukan...klu anak aku ni jenis kuning biase cm anak org lain, aku tak kesah..ni dh pernah cecah 400 kot...dh tu doc pon dh bgtau yg dia ader potential tuk naik balik...surelaa kene bwk spital...pas MIL aku gerak balik ngan hubs,aku pon gerak g spital..sekali result darah dia 300...haa amik ko..aku dh ckp..sure naik tinggi...masalah rhesus darah ni mmg tak dpt nak di bantu laa..kene tahan n redha..aku punye bontot n bawah tu makin sakit..aku suh mak aku tgkkan..sekali mak bgtau yg jahitan tu merenggang...Ya Allah...beratnye ujian ni..patut laa pedih gile...mak aku letakkan ubat luke kat situ..pedih tak terkata!!!nak ddk pon tak boleh..+ ngan sakit bontot lagi..buasir terkeluar..mak aku jugak yg uruskan..dia masukkan ubat buasir n aku nyer buasir yg terkeluar tu..thanks mak...semoga mak sentiase dilindungi Allah SWT...hari ni aku admit lagi sbb jaundice bby yg tinggi...dugaan tol rasenye..ngan bontot sakit,ngan bwh pon sakit..mmg stress..aku syukur sbb aku masuk ward mak aku...so mak aku sentiase ader tuk bantu aku...

Day 7 (7.6.2012) :
Aku masih di hosp pekan..duk kat ward mak..pagi mak datang..bawak nasi panas,then mak tunggu aku mandi..letakkan ubat..then angkat bby tuk aku susukan..result drh baby naik lagi..dari 300 jadi 326..aku diam..malas dh nak pk..aku doa jelaa bg dia tak naik tinggi..aku baring je kat spital..sbb sakit..aku jalan tonggek2 ngan bontot buasir..ngan luka bawah terbuka..Allah je laa yg tahu keadaan aku saat tu...stress sgt...urm petang ujian darah kuar...236 plak..dh turun...mmg anak aku mudah naik n turun darahnya...tu yg risau..aku smpi rase nak beli lampu bilirubin ni...huhuhu..sekali search harga mak aihh...patot laa hosp je ader..hehehe..subsidi kerajaan...:) mlm tu semalam lg aku tido kat spital..

Day 8(8.6.2012)
Ari ni TSB bby turun lagi..jd 194mmso doc ckp boleh balik..Alhamdulillah...aku rase penat nk tunggu hari ni..aku doa mintak2 laa dh tak naik..maintain or reduce smpi laa hari 14..aku dh penat nk g spital n sume laa..letey sgt2..badan aku ni sengal je..confinement tak start g..huhuhu...
Oklaa..tu jelaa cite pasal 8 hariku di hosp kerana jaundice..sekian...:)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, June 4, 2012

A journey to be a mother...



AssaLam olls...last time aku ader cite psl aku kene admit awalkan?so actually on 36weeks pregnancy ari tu, doc suh aku tunggu lg seminggu, then from 36 weeks to 37 weeks..once aku smpi hosp sg buloh on 30 may, buat ctg baby n scan...doc tgk my baby progress same ngan 36 weeks..mean tak der peningkatan dr segi berat...doc asked me either i want to deliver normal or cs?si pen plak yg sebok menjawab..huhuhu..cube laa normal dulu..chaiss..dlm hati aku siyess nebes..nk nangis pon ader..so bile hubs dh ckp cenggitu,doc pon decide tuk induce ari tu gak..aku mintak tuk blk umah dulu...nangis2 kat opis mate dulu,kat makcik dulu..hntr iman g umah makcik aku n gerak g hosp..time tu dh kol 8.30 mlm...terus g dewan bersalin..smpi sane daftar,n wait for the bed..klu aku tahu yg mlm tu berlmbk2yg tunggu katil tuk di induce,sumpah aku g khamis je..huhuhu..bile aku jumpe doc pakar ni, dia bgtau yg aku leh blk, dtg sok pg je..tp kene buat ctg dulu..so aku pon ikot je laa...buat ctg,then tunggu comment doc..ms tu dh kol 12mlm..aku still @ hosp..doc ckp ctg ok,but my urine is not good..so dia ckp aku kene stay..haiyaa..apen siyess bising, sbb penat dia tunggu..xpe laa..nk wat cm ne kan?so aku dok tunggu lg kat kerusi depan counter..time tu ader laa dlm 6 org yg menunggu..ader yg mmg tgh sakit sikit2..ader yg mmg dh sakit dr siang,dh blk dtg semula...ader yg same cm aku,tunggu ward 0..urm..sbb aku sgt penat,aku mintak bilik menunggu ngan doc,alhamdulillah ader 0..so leh laa aku titun atas katil wpon tak selesa sgt..huhuhu..then esoknya aku tunggu g katil 0..smpi kol 3.30 br ader 0 kat ward 6c..tu tuk induce nye katil jer..ader laa dlm 8 biji je..yg nk induce ramai nie..so 1st come 1st serve..kol 4.15 doc dtg...mskkan ubat..msk je ubat,aku dh start contraction..tp sikit2je laa..cm senggugut..pastu mlm br skt kuat sikit..tp leh thn g..doc offer ubat thn skt,aku tak moo..then doc ckp amik laa..at least leh tido mlm ni..so aku pon setuju..doc gtau lg,klu ubat ni tak jln msk lg satu..aku dh nerbes dh..sure lg teruk klu msk se lagi ni..tp yg tak tahan boleh aku tido nyenyak smpi pg bile kene cocok bontot tu..huhuhu..kol 6.00pg nurse gerakkan aku suh bgn jalan2 bg ader contraction..huhuhu..aku bgn,then g basuh muke,gosok gg..n solat subuh..mase lps solat tu, aku doa mintak mudah semua..then kuar je dr surau aie ketuban pecah...mak aihh..aku gelabah ayam..tp bole menapak lg tu..aku g kaunter,bgtau misi yg air ketuban aku pecah..pastu sorang doc pelatih dtg check bukaan..br bkk 3cm..aku call mak aku n pen suh standby..pastu aku start skt yg memulas2cm nk berak tu..mak aihh..Allah je laa yg tahu..skt gile..tp aku leh skt dlm diam..suara tak bunyi lgsg...smpi laa doc pakar smpi dlm kol 8.15 cmtu, dia tgk aku terponggeng2 menahan skt terus dia tgk..eyh dh bukak 4cm..bwk turun labour room skunk..doc tu ckp..pastu sorang misi ni bgtau labour penuh..dh tu cmne ngan patient induce..sume nk bg emergency je..tak der,sy nk diorg standby 4 katil tuk induce..aku tgh skt pon leh dgr..huhuhu..so aku turun labour room..kat wheelchair aku dh tak thn dh..mmg dh nk terberanak gile...mcm taik dihujung bontot laa..seb baik ader 1 tmpt 0...rezeki laa..alhamdulillah..sekali dpc tgk sekali lg dh bkk 9cm..gile cpt..tp siyess aku tak ley question doc ni,leh dia tnye nape bukaan aku cpt..aku minum air selusuh ke..air jmpi ke..astaghfirullahalazim..ader gak org cm ni..percaya pd air,bkn pada takdir Allah..pelik2..then Alhamdulillah..ngan bantuan doc, vacumm n izin Allah,aku selamat melahirkan bby girl seberat 2.15kg, jam 9.45am..syukur sgt sbb contraction aku cume 3jam je...org lain yg berjam2 tu cm ne laa ek..tu laa nk jd sorang ibu..tp aku dh tekad dh,aku nk cs je pasni..tak sggup dh nk normal..teruk sgt rupe aku skunk..mmg muke tak siap laa..aku pengsan kat labour room pas bersalin..pastu, dlm bilik air petang tu..pg mase mandi, jd lagi..mmg gile arr..so aku tak moo dh beranak normal..ckp laa sekali..yg paling teruk skunk..aku kene BUASIR ye..skt bontot aku ni..huhuhu..k laa..aku skt pale n nk titun..t nk susukan bby plak..t aku blog pasal bby plak..gmbr n aper2 laa yg patut..k..daa